Viime viikolla kuulimme, että Microsoft Mobile lopetetaan Tampereella. Tilanteessa ei ole lyhyellä tähtäimellä mitään myönteistä. Valtiovalta tukee kyllä työttömäksi jääviä taloudellisesti, mutta suuret odotukset kohdistuvat siihen, miten Nokia-Microsoftissa saatu osaaminen hyödynnetään uusiksi innovaatioiksi ja yritystoiminnaksi.
Tuleen ei voida jäädä makaamaan. Matkapuhelin on jo keksitty ja markkinat odottavat uusia keksintöjä. Vaikka Nokian historia on ollut menestystarina, on isoin opetus se, ettei pienen kansakunnan pidä laittaa kaikkia munia samaan koriin. Suomen on laajennettava elinkeinorakennettaan. Yrityselämä, tutkimus ja koulutus on saatava toimimaan saumattomammin yhteistyössä keskenään. Tampere3-hanke on askel oikeaan suuntaan.
Microsoftin vuodet eivät ole menneet hukkaan, vaan osaaminen on tallessa työntekijöiden korvien välissä. Nyt on aika kokeilla toteutumattomia ideoita. Tarvitaan myös johtajia, jotka johtavat innovaatioiden jalostumista tuotteiksi. Markkinat huutavat ketteryyden perään.
Myös biotalous on supermahdollisuus Suomelle. Tämänvuotinen Millennium-palkintokin meni biokemistille, Frances Arnoldille. Hänen keksintönsä ansiosta voidaan kehittää entistä tehokkaampia biopolttoaineita, lääkkeitä, kemikaaleja ja pesuaineita.
Biotalous korvaa kalliita fossiilisia raaka-aineita uusiutuvilla aineilla. Näin voimme pienentää kielteisiä vaikutuksia myös ympäristöön.
Suomi on tottunut toimimaan arvoketjun alkupäässä. Puhelimia osattiin kyllä valmistaa, kun muualla tehtiin harppauksia palvelu- ja ohjelmistopuolella. Nyt hyviä uutisia kuuluu siitä, että myös it-alan palveluilla Suomi tienaa hyvin Aasiassa.
Verkkokauppamme on vielä starttivaiheessa, kun maailmalla verkkokauppa kasvaa räjähdysmäisesti. Ja siinä missä Ruotsilla on H&M ja Ikea, meillä verkossa myydään lähinnä muiden valmistamia tavaroita. Suomessa tehdään laadukkaita tuotteita, mutta markkinoinnissa on vielä kehittämisen varaa.
Keski-Suomesta eräs pikkufirma jo myy ympäri maailmaa moottorikelkkojen osia. USA:n lisäksi Venäjä, Kiina, Intia ja Brasilia omaavat kasvupotentiaalia myös verkkokaupan asiakkaina.