Sunnuntaina ratkaistaan, millaisella kokoonpanolla Arkadianmäellä tehdään päätöksiä seuraavat neljä vuotta. Tänä aikana olemme monessa suhteessa vedenjakajalla ja suurten päätösten edessä, joten vaalien merkitystä on todella korostettava.
Luottamus politiikkaa kohtaan on menneen vaalikauden jäljiltä alhainen. Seuraavan hallituksen käsiin jää muun muassa sote-uudistus. Vanhuspalvelulakia odotettiin jo edellisellä vaalikaudella, ja on hyvä, että laki ylipäätään saatiin nyt hyväksyttyä. Nyt tarvitaan vielä riittävät resurssit toimintojen kehittämiseen.
Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että laki yksistään ei ole riittänyt turvaamaan hyviä palveluja ikäihmisille. Esimerkiksi Ylen Mot-ohjelma esitteli räikeän laiminlyönnin, jossa muistisairas vanhus oli unohdettu neljäksi päiväksi yksin kotiinsa ilman välttämättömiä kotipalvelun käyntejä. Kiireestä ja riittämättömästä resursoinnista seuraa, että hoito ei vastaa asiakkaan tarpeisiin. Näin ei hyvinvointiyhteiskunnassa voi olla.
Hallituksen rakennepaketti edellyttää lisäksi jopa 300 miljoonan euron säästöjä laitoshoidosta, mikä edellyttää lisähenkilöstöä ja parannuksia kotiin vietäviin palveluihin. Olen painottanut, että laitospaikat on turvattava kaikille niitä tarvitseville. Kulunut vaalikausi jättää näissäkin kysymyksissä parantamisen varaa seuraavalle eduskunnalle. Esimerkiksi laki sopimusomaishoidosta on saatava valmisteluun heti seuraavan vaalikauden alussa. Pidän tärkeänä, että muun muassa mahdollisuuksia vapaapäivien pitämiseen lisätään ja omaishoidon tuen maksatus siirretään Kelalle. Tulevaisuudessa omaishoidon ja vanhuspalveluiden resurssit on turvattava tasolle, joka mahdollistaa arvokkaan vanhuuden jokaiselle.
Menneistä virheistä on otettava opiksi. Puolueet ovat vaalien alla esitelleet säästölistojaan, ja seuraavaan hallitusohjelmaan päätyvät ehdotukset tulevat paljolti määrittelemään, miltä Suomi näyttää neljän vuoden kuluttua. Todellisuutta vastaava talouden tilannekuva ja sitoutuminen yhdessä sovittuun ohjelmaan on välttämätöntä.
Tulevalla vaalikaudella velkaantumisaste on käännettävä laskuun. Meidän on kuitenkin tehtävä arvovalinta olla leikkaamatta ryhmiltä, joiden tilanne on jo nyt kohtuuton. Hyvinvointivaltio pitää huolen heikoimmistakin, perusoikeuksien on toteuduttava kaikissa tilanteissa. Vaalien alla paljon puhuttu sisäinen turvallisuus syntyy paitsi poliisien riittävyydestä, myös ihmisten kokemasta turvallisuudesta palveluissa ja siitä, että voimme luottaa yhteiskunnan turvaverkkoihin.
Tekoja tarvitaan, niin yrittäjille helpotusta työllistämiseen, lapsiperheille tukea, kuin oikeudenmukaisuutta eläkeläisten verotukseen. Osaamista ja rohkeutta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan!